El finançament col·lectiu arriba a les comunitats de veïns

Comunitat de propietaris Balmes

L’edifici de la comunitat de propietaris del carrer Balmes, Barcelona

 

Els propietaris d’un edifici del carrer Balmes de Barcelona han tornat a fer història en convertir-se en la primera comunitat de veïns en apostar pel crowdlending per finançar unes millores d’eficiència energètica a l’edifici de la seva propietat. Per això han confiat en la nostra plataforma de finançament col·lectiu, ECrowd!. I el projecte ha estat tot un èxit: en menys d’una hora 55 inversors individuals ja havien aportat els 49.600 euros sol·licitats a canvi d’un interès del 5,5% i a un termini de 36 mesos. Les inversions realitzades han anat des dels 50 euros fins als 5.000.

Ja l’any 2011, els 136 veïns de l’immoble van ser notícia per la implantació de la primera instal·lació termosolar comunitària, amb la que han aconseguit estalvis de més d’un 60% en el consum d’energia per a la generació d’aigua calenta. El projecte va ser prou significatiu com per ser seleccionat dins del programa europeu UrbanSol +.

Solar tèrmica a la comunitat de propietaris de Barcelona

La instal·lació termosolar comunitària en la coberta de l’edifici

En aquesta ocasió els propietaris volien implantar una sèrie de propostes d’eficiència energètica per estalviar encara més en la generació comunitària d’aigua calenta. Les actuacions del projecte, dissenyat i subministrat per Energia Renovable Solsolar, es concreten en la substitució de les antigues calderes atmosfèriques de gas per noves calderes estanques més eficients, la substitució de les antigues bombes de circulació, la instal·lació d’un nou sistema de monitoratge i control i la implantació de comptadors individuals d’aigua calenta sanitària a cada habitatge. S’estima que amb aquestes mesures els veïns estalviaran almenys un 30% en el consum de gas i evitaran l’emissió de 16 tones de CO2 a l’any.

El projecte es beneficiarà dels incentius que l’Ajuntament de Barcelona ofereix per fomentar el desenvolupament de l’eficiència energètica. S’ha sol·licitat una subvenció del 50% de l’import de les feines a realitzar, que es cobrarà als 90 dies de la posada en marxa de les noves instal·lacions, i l’import de la qual es destinarà a l’amortització anticipada parcial del préstec col·lectiu. Fins al moment del cobrament de la subvenció (amb un màxim de sis mesos), el préstec tindrà carència de capital i només meritarà interessos mensualment.

L’eficiència energètica, una oportunitat d’inversió

A Espanya hi ha 25 milions d’habitatges, una per gairebé cada dos habitants. La major part van ser construïts entre els anys 1979 i el 2006, i segons la normativa actual són molt ineficients des del punt de vista energètic. Parets i cobertes que no aïllen, finestres que no protegeixen del fred i portes per les quals s’escapa l’aire calent de l’interior de casa. Aquesta és la realitat de molts d’aquests habitatges, que majoritàriament no han estat pràcticament reformats en matèria d’eficiència energètica. L’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia estima que el 58% dels edificis no compten amb cap aïllament tèrmic.

Edificis de comunitat de propietaris

Vista aèria d’edificis de Barcelona amb possibilitat de realitzar actuacions similars

Davant aquest panorama, i tenint en compte que els edificis representen gairebé el 30% del total del consum elèctric de Catalunya (una xifra que no ha parat d’augmentar en els últims anys) i el 20% de les emissions de CO2, es considera que la rehabilitació energètica dels edificis és un camp d’inversió amb gran potencial tant per la gran necessitat existent com per la seva gran rendibilitat. Petites accions com la millora de l’aïllament tèrmic comporten grans estalvis gràcies als quals la inversió inicial s’amortitza en pocs anys. A més, les diferents administracions ofereixen ajuts per impulsar la implantació de mesures d’eficiència energètica.

En habitatges unifamiliars són més fàcils i freqüents les inversions en propostes d’eficiència energètica, no així en edificis comunitaris en els quals múltiples veïns s’han de posar d’acord. Tot i això, la gran necessitat existent, la ràpida rendibilitat i la facilitat de consecució dels diners mitjançant el crowdlending faran que casos com el d’aquests veïns del carrer Balmes siguin cada vegada més comuns.

Deja un comentario

Todos los campos son obligatoríos. Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS

Responsable: Ecrowd Invest PFP, S.L.
Finalidad: Alta, Communicaciones, Dar respuesta, Gestionar las dudas o preguntas del interesado.
Legitimación: Consentimiento del interesado
Destinatarios: Para dar cumplimiento al servicio, en algunos casos es necesario la cesión de datos a terceros.
Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos así como otros derechos, como se explica en la información adicional
Información adicional: Politica de privacidad (incl. redes sociales y blog)