El cercle virtuós de les vinyes

Bodega Perinet, a la DOQ Priorat

Les vinyes son un dels cultius més afectats pel canvi climàtic. Les altes temperatures i els fenòmens meteorològics extrems estan canviant el mapa de la producció i alteren els sabors a què estem acostumats. Ateses les dificultats que l’escalfament global està causant al cultiu del cep i a la producció del vi i cava, el sector vitivinícola és un dels més implicats en la lluita contra el canvi climàtic i en avançar cap a un model econòmic circular, aquell en què no es generen pràcticament residus ni es consumeixen amb prou feines nous recursos.

L’estratègia que segueix el sector té diversos eixos: reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, gestió de l’aigua, reducció de la generació de residus, eficiència energètica i aposta per les energies renovables. Més enllà d’impedir que el canvi climàtic transformi el cultiu del cep de forma irremeiable, la implantació de mesures al voltant d’aquests eixos té també efectes beneficiosos per a la imatge de les marques i suposa, en molts casos, estalvis econòmics en forma d’una eficiència més gran.

Les apostes de sostenibilitat ambiental més visibles són la implantació d’instal·lacions d’autoconsum energètic, la construcció d’edificis eficients energèticament (molts d’ells singulars) o la producció de vi i cava ecològics. Per exemple, a Ecrowd s’ha finançat participativament el projecte de Perinet Winery, un celler de la DOQ Priorat que ha apostat per una instal·lació aïllada d’energia solar amb bateries en substitució dels generadors i el gasoil que fins aleshores li subministraven l’electricitat.

També s’ha finançat a Ecrowd, mitjançant  campanyes de crowdlending, un projecte de subministrament energètic renovable a la bodega ecològica i sostenible Lar de Ricobao i un projecte d’autoconsum energètic fotovoltaic a les Bodegas Terras Gauda i Bodegas La Val, totes elles ubicades a Galícia.

Amb prop de 107.000 hectàrees (l’11,2% de la superfície de vinya total), Espanya és el primer país de la Unió Europea en superfície dedicada a la vinya ecològica. Aquest tipus de cultiu no només redueix el seu impacte sobre l’entorn i produeix raïm més saludable, sinó que a més afavoreixen que hi hagi més biodiversitat. D’altra banda, els agricultors estan realitzant grans esforços per reduir el consum d’aigua: recuperant aigua de pluja, implantant tecnologia de control i monitoratge, tractant les aigües residuals….

Cal destacar també el projecte Vinyes x calor, l’objectiu del qual és promoure l’aprofitament de la biomassa sobrant procedent de la poda de les vinyes per generar bioenergia de manera descentralitzada i propera, reduint les emissions de CO2 i la despesa energètica alhora que es generen llocs de treball locals.

També els envasos avancen cap a una economia més sostenible. La gran majoria són ampolles de vidre, un material reciclable. L’ecodisseny estudia com reduir el seu pes i millorar el seu disseny per reduir el consum energètic associat al transport. I no menys important és el paper del suro, un producte natural, reciclable i renovable, considerat un dels millors exemples d’economia circular. Diverses investigacions asseguren que el suro reté més CO2 del que emet, per la qual cosa els cellers que utilitzen taps de suro per tancar els seus vins i caves redueixen el balanç de CO2 de les seves ampolles.

En un sector en el qual la competència és cada dia major, comprendre la importància del cercle viciós de les vinyes és una estratègia de sostenibilitat, posicionament de marca, visió a llarg termini i estalvi econòmic.

Comments are closed.