Països en ‘mode 100% renovable’

electricitat 100% renovable

Foto de Cassie Boca – Unsplash

L’illa canària d’El Hierro va aconseguir a començaments de juny proveir la totalitat de la demanda elèctrica de l’illa amb energies renovables durant 100 hores. Aquest assolimen va ser possible gràcies a la central hidroelèctrica Gorona del Viento, inaugurada el juny del 2014 i que combina la hidràulica amb l’eòlica. No era la primera vegada que El Hierro passava diverses hores en ‘mode 100% renovable’, però sí la primera en què s’assolien les 100 hores.

Costa Rica va molt més enllà. El Sistema Elèctric Nacional va sumar 271 dies de producció elèctrica 100% renovable el 2016 i per segon any consecutiu va ultrapassar el 98% d’electricitat procedent d’energies renovables en l’acumulat de l’any. La hidroelèctrica és la principal font energètica del país, seguida de l’eòlica, la geotèrmia, la biomassa i la solar. Només l’1% de la generació està a càrrec de les plantes tèrmiques que utilitzen hidrocarburs.

El Hierro i Costa Rica demostren, a petita escala, que una electricitat 100% renovable és possible, tant tecnològicament com econòmicament.

Diversos estudis així ho indiquen també. L’últim d’ells, 100% Clean and Renewable Wind, Water, and Sunlight All-Sector Energy Roadmaps for 139 Countries of the World, dut a terme per un equip d’experts de la Universitat de Stanford, presenta un full de ruta perquè 139 països tinguin una electricitat 100% renovable l’any 2050.

100% Clean and Renewable Wind, Water, and Sunlight All-Sector Energy Roadmaps for 139 Countries of the World

La solució plantejada pels experts d’Stanford passa, en primer lloc, per electrificar tots els sectors, des del transport fins a la climatització, la indústria o l’agricultura. Una vegada ‘electrificats’, la següent fase consisteix a generar la totalitat de l’electricitat mitjançant fonts energètica renovables. L’estudi confia la generació al següent trio energètic: eòlica, hidràulica i solar.

La implantació gradual d’aquestes mesures ha de portar els 139 països estudiats a aconseguir proveir-se en un 80% d’energies renovables l’any 2030 i en un 100% el 2050. Aleshores, el full de ruta proposat hauria estalviat al món un augment de la temperatura global d’1,5 graus, evitant milions de morts per contaminació atmosfèrica i creant 24,3 milions de nous llocs de treball a jornada completa i a llarg termini.

També els pressupostos estatals i les butxaques dels ciutadans es veurien beneficiats al reduir-se els costos energètics i disminuir un 42,5% l’ús d’energia. És a dir, el ‘mode 100% renovable’ no només és necessari per a la salut del planeta i els seus habitants, sinó també beneficiós per a l’economia dels països i els seus ciutadans.

Catalunya vol una electricitat 100% renovable el 2050

L’acabada d’aprovar Llei catalana del Canvi Climàtic, pionera a Espanya, es proposa de reduir un 40% les emissions de gasos amb efecte hivernacle abans del 2030 i suprimir-les per al 2050. Per complir amb aquest ambiciós objectiu, la normativa planteja afavorir la transició cap a una economia baixa en carboni i, alhora, transformar el model de producció i accés als recursos naturals i energètics.

En l’àmbit energètic, la Llei s’ha fixat com a meta que el 2030 s’assoleixi el 50% de quota de les energies renovables en el sistema elèctric per arribar al 100% de renovables el 2050. Les mesures previstes en aquesta nova normativa són les següents:

  • Impulsar polítiques d’estalvi i eficiència energètica.
  • Dissenyar un model energètic en què el consum de combustibles fòssils tendeixi a ser nul.
  • Afavorir l’autoconsum.
  • Promoure la creació d’un clúster d’investigació i producció en energies renovables.
  • Establir un pla de transició per al tancament, no més enllà del 2027, de les centrals nuclears.
  • Dissenyar un sistema de tarifes que penalitzi el sobreconsum.
  • No concedir permisos d’exploració per a l’obtenció de gas i petroli d’esquist per fracturació hidràulica horitzontal (fracking).
  • Modificar la legislació per agilitar la tramitació de la implantació de parcs eòlics.

Res de tot això no serà possible sense finançament. Aquí és on entrem en joc les plataformes de crowdlending com Ecrowd!. Estem especialitzats en el finançament de projectes amb impacte positiu, com per exemple d’autoconsum, aposta pel vehicle elèctric, biomassa o eficiència energètica. Aquest nou paradigma de països en ‘mode 100% renovable’ mereix també un nou finançament ciutadà, més d’acord amb els nous valors de sostenibilitat, tant ambiental, com social i econòmica.

Deja un comentario

Todos los campos son obligatoríos. Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS

Responsable: Ecrowd Invest PFP, S.L.
Finalidad: Alta, Communicaciones, Dar respuesta, Gestionar las dudas o preguntas del interesado.
Legitimación: Consentimiento del interesado
Destinatarios: Para dar cumplimiento al servicio, en algunos casos es necesario la cesión de datos a terceros.
Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos así como otros derechos, como se explica en la información adicional
Información adicional: Politica de privacidad (incl. redes sociales y blog)
 
1 Comentarios de otros usuarios
  • […] El 82% està a favor que el món utilitzi íntegrament energies renovables. Independentment de l’edat, nivell formatiu o de la ideologia política, vuit de cada deu enquestats recolzen un planeta 100% renovable. Es tracta d’una idea cada vegada més realista, gràcies als avenços tecnològics dels últims anys. El Sistema Elèctric Nacional de Costa Rica va sumar 271 dies de producció elèctrica 100% renovable el 2016 i per segon any consecutiu va sobrepassar el 98% d’electricitat procedent d’energies renovables en l’acumulat de l’any (veure Països en ‘manera 100% renovable’). […]