La revolució de les energies renovables

 

energias-renovables-revolucion

És possible que gairebé tot el que sàpiga sobre l’avenç de les energies renovables sigui ja antiquat. El sector està vivint una autèntica revolució, amb continus increments en la potència elèctrica instal·lada a escala global i contínues millores tecnològiques que estan trencant amb tots els pronòstics. Les renovables representen ja el 45% de la nova potència elèctrica instal·lada i semblen estar disposades a il·luminar el món.

Les energies renovables – S’acumulen les fites i rècords.

L’any 2014 les renovables es van convertir en la segona font de producció d’electricitat més important. I el 2015 la capacitat de generació d’energia elèctrica renovable va assolir una xifra rècord, amb més de 150 GW instal·lats, segons dades de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE).

L’entitat mundial més important en matèria d’energia preveu que les renovables seran la principal font d’augment de la potència elèctrica instal·lada durant els cinc propers anys. Si el 2013 la participació de les renovables en el mix de producció d’electricitat era del 22%, el 2020 aquesta xifra arribarà a ser del 26%, segons estimacions de l’AIE que destaca que es tracta d’un gran increment per a un període de temps tan breu. Perquè es facin una idea, el 2020 la quantitat d’electricitat generada amb fonts renovables serà superior a l’actual demanda elèctrica de la Xina, l’Índia i el Brasil junts.

Darrere de la revolució

Els principals motius d’aquesta revolució són la caiguda dels costos a causa dels avenços tecnològics en matèria de renovables i l’aposta per aquestes energies per part de dos gegants com són la Xina i l’Índia, països amb cada vegada majors necessitats energètiques. I no s’ha d’oblidar el compromís polític que suposen acords com el de París en la XXI Conferència sobre el Canvi Climàtic (COP 21).

En els últims anys les tecnologies solar fotovoltaica i eòlica han fet grans passos quant a competitivitat, sent ja en alguns cas fins i tot més competitives que algunes fonts energètiques tradicionals a l’hora de generar electricitat. Des del 2009 els costos de construcció de noves plantes solars fotovoltaiques s’han reduït al voltant de dos terços, mentre que els costos de l’eòlica (una tecnologia més madura) han caigut un 33% des de l’any 2000.

L’altre factor d’importància és el desenvolupament de les economies emergents. Es calcula que encara hi ha entre 1.200 i 1.500 milions de persones que no tenen accés a energia elèctrica al món. Les renovables ofereixen múltiples avantatges per a aquests països. En tractar-se d’energies de producció local, redueixen els costos derivats de les importacions i del transport d’energia, alhora que es generen activitat econòmica al mateix país. L’AIE estima que dues terceres parts de l’expansió de l’electricitat precedent de fonts renovables fins a l’any 2020 serà procedent d’economies emergents o en via de desenvolupament, principalment de la Xina (40% del total).

Finalment, existeix un consens general a escala global sobre la necessitat de dur a terme polítiques que frenin el canvi climàtic, entre les quals les energies renovables juguen un paper crucial. De la cimera de París van sortir compromisos concrets sobre reducció d’emissions en els propers 10-15 anys i el genèric d’assumpció del camí cap a la completa descarbonització. Tot i això, en època de crisi o de vaques magres els països solen preocupar-se més per les finances internes que pel bé comú de la humanitat.

El finançament, el gran repte pendent

La recerca de finançament és un dels principals problemes que han d’afrontar els projectes d’energies renovables. Una barrera que en ocasions és infranquejable i que acaba llançant per la borda empreses prometedores. Els bancs i altres prestadors continuen deixant diners amb comptagotes i amb condicions molt estrictes. La inestabilitat legislativa que regna en països com Espanya no ajuda en aquest sentit. I la situació no té aparences de millorar.

Davant aquest panorama, les plataformes de crowdlending especialitzades en projectes amb impacte positiu com ECrowd! s’han convertit en una alternativa intel·ligent i coherent a l’hora de buscar finançament. Cada vegada són més els projectes d’energies renovables que acudeixen a ECrowd! a la recerca de diners i els inversors/estalviadors no els defrauden. Els diversos projectes finançats amb èxit avalen la tasca d’ECrowd! i contribueixen que s’erigeixi com una plataforma de crowdlending de referència en el marc de la revolució de les energies renovables.

Tags:

Deja un comentario

Todos los campos son obligatoríos. Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS

Responsable: Ecrowd Invest PFP, S.L.
Finalidad: Alta, Communicaciones, Dar respuesta, Gestionar las dudas o preguntas del interesado.
Legitimación: Consentimiento del interesado
Destinatarios: Para dar cumplimiento al servicio, en algunos casos es necesario la cesión de datos a terceros.
Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos así como otros derechos, como se explica en la información adicional
Información adicional: Politica de privacidad (incl. redes sociales y blog)