La reducció dels costos de les renovables no té precedents

costos eòlica, fotovoltaica i baterias

El cost de generació de la solar fotovoltaica es reduirà a la meitat en els propers dos anys, després d’haver caigut un 73% des del 2010 al 2017. No tan espectacular però també significativa és la retallada del 25% registradat per l’eòlica terrestre durant els passats set anys. Gràcies a aquestes reduccions, els costos mitjans a nivell mundial per a la solar fotovoltaica i l’eòlica són avui dia a 10 i 6 centaus de dòlar per kilowatt hora, respectivament. Mentrestant, els costos dels combustibles fòssils es mouen en un rang d’entre 5 i 17 dòlars centaus.

informe Costos de generació de las renovables el 2017Davant aquestes xifres de l’informe Costos de generació de las renovables el 2017, l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA, per les seves sigles en anglès) vaticina que el 2020 el preu de producció de les denominades energies netes serà “significativament inferior” al dels combustibles fòssils. En concret, calcula que ja el 2019 la solar fotovoltaica i l’eòlica poden arribar a fixar preus mínims de fins a 3 cèntims de dòlar per kilowatt hora.

Segons l’opinió del director general d’IRENA, Adnan Z. Amin, la reducció dels costos de les tecnologies que generen energia neta “no té precedents i és representativa del grau en què les renovables estan alterant el sistema energètic mundial”. Amin afirma que la transformació del sistema d’energia “està guanyant ritme i és imparable; la caiguda dels preus i la ràpida innovació han estimulat les inversions i han transformat l’energia renovable d’un nínxol a una solució econòmica i tècnicament preferible”.

L’informe d’IRENA destaca també que altres fonts d’energia renovable, com la bioenergia, la geotèrmia o la hidroelèctrica, ja han competit de costat amb els combustibles fòssils pel que fa a costos en els últims 12 mesos.

Més enllà dels arguments econòmics

Als arguments econòmics a favor de la transició energètica cap a fonts més netes com la solar o l’eòlica se sumen a altres de caràcter ambiental i social. Des del punt de vista del medi ambient, a més de ser inesgotables, les renovables tenen un menor impacte sobre el medi i no emeten gasos d’efecte hivernacle, causants del canvi climàtic.

A diferència del petroli i del carbó, les renovables no s’extreuen del subsòl. Es generen en zones properes al punt de consum, així que s’evita la contaminació i el cost energètic derivat del transport. I no necessiten combustió per generar electricitat.

Des del punt de vista social, les renovables no es troben en mans d’uns quants països, sinó que es poden implantar en qualsevol territori. D’aquesta manera, generen llocs de treball de proximitat. D’altra banda, a més de segures (no com la nuclear) no són perjudicials per la salut humana ja que no contaminen.

Tant per la seva viabilitat econòmica com pels seus avantatges ambientals i socials, des d’ECrowd! apostem fermament per les renovables i ho fem com millor se’ns dona: donant suport financerament a projectes segurs i rendibles que formen part de la transició cap a un sistema energètic més net.

Deja un comentario

Todos los campos son obligatoríos. Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS

Responsable: Ecrowd Invest PFP, S.L.
Finalidad: Alta, Communicaciones, Dar respuesta, Gestionar las dudas o preguntas del interesado.
Legitimación: Consentimiento del interesado
Destinatarios: Para dar cumplimiento al servicio, en algunos casos es necesario la cesión de datos a terceros.
Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos así como otros derechos, como se explica en la información adicional
Información adicional: Politica de privacidad (incl. redes sociales y blog)