Què pots fer tu per frenar el canvi climàtic?

La lluita contra el canvi climàtic només serà possible si els ciutadans som “capaços d’assumir i recolzar” aquest compromís, va advertir recentment el director internacional de canvi climàtic de l’organització conservacionista WWF, el peruà Manuel Pulgar-Vidal. Les persones, a títol individual, tenim més poder del que pot semblar a priori. Cada vegada que prenem una decisió de compra o d’inversió canviem una mica el món. La nostra manera d’actuar en aquests cinc àmbits del dia a dia pot marcar la diferència:

  • Desplaça’t sense mals fums. Els tubs d’escapament són un dels principals emissors de gasos d’efecte hivernacle. A l’optar pel transport públic, compartir vehicle o desplaçar-se amb bicicleta o a peu contribueixes a reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera. Si malgrat tot no pots desenganxar-te del cotxe particular, considera la compra d’un vehicle elèctric. Per a desplaçaments més llargs, prioritza el tren abans que l’avió, molt més contaminant.
  • Menja més fruites, verdures i hortalisses. No només t’ho agrairà la teva salut, també la del planeta. El consum abusiu de carn de producció intensiva provoca pèrdua d’aigua, de capacitat orgànica del sòl i és una font d’emissions contaminants. D’altra banda, a l’hora de la compra, prioritza els aliments de proximitat, els de temporada i els ecològics.
  • Estalvia energia i autoconsumeix. Les centrals tèrmiques que generen electricitat a partir de combustibles fòssils, especialment carbó, són grans emissores de CO2. Reduint el consum d’energia participem en la reducció de les esmentades emissions. L’eficiència energètica, la instal·lació d’energies renovables a la llar o la contractació d’energia verda són les principals accions a les nostres mans en l’àmbit energètic.
  • Redueix, reutilitza i recicla. L’extracció de recursos, la seva transformació, el transport de productes ja manufacturats i fins i tot el reciclatge comporten l’emissió de diòxid de carboni. Posar en pràctica les 3 ‘R’ (reduir, reciclar i reutilitzar) és la millor estratègia per evitar el consum innecessari de recursos i els impactes negatius associats, com la generació de residus. Redueix el teu consum, reutilitza tot el que puguis i recicla sempre que sigui possible.
  • Inverteix en projectes amb impacte positiu. A través de fons d’inversió, dipòsits o fins i tot simplement tenint els diners al banc pots estar, sense voler-ho, finançant empreses o projectes altament contaminants. En canvi, a través de plataformes de crowdlending com ECrowd!, que ofereixen una total transparència, pots invertir directament en projectes amb un impacte positiu sobre el medi ambient i el conjunt de la societat.

Com va dir el periodista i escriptor uruguaià Eduardo Galeano: “Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”.

Deja un comentario

Todos los campos son obligatoríos. Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS

Responsable: Ecrowd Invest PFP, S.L.
Finalidad: Alta, Communicaciones, Dar respuesta, Gestionar las dudas o preguntas del interesado.
Legitimación: Consentimiento del interesado
Destinatarios: Para dar cumplimiento al servicio, en algunos casos es necesario la cesión de datos a terceros.
Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos así como otros derechos, como se explica en la información adicional
Información adicional: Politica de privacidad (incl. redes sociales y blog)