Invertir en eficiència energètica és genial

Encara que a vostè no li vingui immediatament al cap la idea d'”atractiva”, o fins i tot de “genial”, quan es parla de l’eficiència energètica, aquest és un concepte que pot aixecar passions, ja que amb ella s’aconsegueix una cosa fantàstica: un “tothom hi guanya” (el famós win-win en anglès).

Seguidament li indiquem cinc raons per les quals creiem que l’eficiència energètica sí que és “genial”:

1. Perquè amb ella es poden guanyar molts diners

L’eficiència energètica és una gran inversió. McKinsey i altres han estimat que, en els propers 20 anys, almenys es realitzaran unes inversions anuals de 37 mil milions de dòlars en eficiència energètica utilitzant les noves tecnologies disponibles, que ja produeixen uns rendiments financers més alts. I aquesta xifra augmentarà cada dia, mentre l’economia creix i es produeixen millores en les tecnologies energètiques. La majoria de les empreses i organitzacions ja poden aconseguir millores d’eficiència que facin reduir les seves factures d’energia d’un 10% a un 30% i amortitzant el cost de la inversió necessària només en un termini de tres a cinc anys, i de vegades molt més ràpidament. Això representa un retorn anual de la inversió (ROI) del 30% o més en molts casos. Fins i tot deixant al marge els beneficis socials i mediambientals de l’eficiència energètica, es tracta simplement d’un bon negoci. I és que sovint les inversions en eficiència energètica superen en benefici al propi mercat borsari. I, saben la millor notícia de totes? que els rendiments de l’eficiència energètica estan protegits de la volatilitat de l’economia. La implementació de projectes d’eficiència energètica amb la instal·lació de nous equips més eficients fa que els edificis es converteixin en consumidors d’energia més intel·ligents, substituint llums, calderes o sistemes de control. Un cop instal·lats, s’estalvia energia i diners sense importar el que passi a l’economia.
Eficiencia energética inversiones rentables

2. Perquè hi ha una gran oportunitat de generar impacte

La virtut de l’eficiència energètica va molt més enllà de l’estalvi econòmic. La implementació de l’eficiència produirà beneficis a nivell local, nacional i mundial, i ajudarà a evitar dos de les crisis més apressants del nostre temps. En primer lloc, l’eficiència energètica és el camí més rendible per a la seguretat energètica. Som en un país que depèn en gran mesura de l’energia externa, el 73% de l’energia consumida prové de l’exterior, sent només superats per Itàlia, amb una taxa del 80%, i molt lluny de la mitjana europea del 53%. Però quan els preus de l’energia pugin o un conflicte polític amenaci una regió productora d’energia, tota l’economia s’estremirà de nou. La forma més directa de reduir l’exposició a aquests riscos és consumir menys energia, cosa que no només redueix la càrrega financera dels creixents preus dels combustibles, sinó que mitiga el risc de la volatilitat en els preus d’un any per l’altre. Actualment, s’estima que el consum d’energia no relacionada amb el transport podria ja reduir-se en un 23% d’aquí a l’any 2020!. En altres paraules, el consum d’energia podria reduir-se, i de forma rendible, en gairebé una quarta part realitzant les inversions adequades en matèria d’eficiència energètica. En segon lloc, l’eficiència energètica és necessària per aturar l’amenaça del canvi climàtic. L’escalfament global del planeta, que està impulsat en gran mesura per les emissions generades per la crema de combustibles fòssils, planteja també un gran risc econòmic al món en general. Si bé els efectes exactes d’un determinat nivell d’escalfament global són difícils de predir, la majoria dels experts reconeixen que sense la reducció urgent de les emissions, el canvi climàtic podria reduir la productivitat de tota l’economia mundial entre un 5% i un 20% -o encara més- en les pròximes dècades. Hi ha molt debat sobre si fer sacrificis personals o de si fer grans despeses per fer front al canvi climàtic. Malgrat això, podem caminar una bona part del camí de mitigar el canvi climàtic mitjançant les inversions en matèria d’eficiència energètica, que també ens fan més rics en el curt termini i que milloren la nostra seguretat energètica. Aquesta és la definició d’un “tothom hi guanya”.

3. Perquè és una cosa bonica

Aparentment, l’eficiència energètica no genera passió. Només alguns enginyers bojos s’emocionen substituint calderes, millorant els indicadors de rendiment o implantant sistemes d’automatització en els edificis. Tot i això, cal difondre què és el que realment significa l’eficiència energètica, i certament que és una cosa bonica:

* L’eficiència energètica significa que els edificis puguin respondre intel·ligentment a les necessitats dels seus ocupants, que s’adaptin a ambients canviants i que evolucionin a mesura que millorin les tecnologies disponibles.

* Invertir en eficiència energètica és ajudar els teus veïns. Eficiència significa tenir una societat en la qual les nostres empreses, escoles i hospitals gastin menys en costos energètics i gastin més en fer-nos més feliços i més sans. Quan un forn gasti menys en mantenir els llums encesos, tindrà més diners per contractar nous empleats, comprar nous equips, o obrir una segona botiga. Quan una escola redueixi la seva factura de calefacció o de refrigeració en un 40%, els diners podran anar directament a llibres de text, a activitats extraescolars o a millorar les condicions de treball dels mestres, amb una reducció de la necessitat de finançament exterior i amb un augment de la capacitat de resistència del nostre sistema educatiu.

* Eficiència energètica significa treure el màxim rendiment de cadascun dels recursos finits del nostre planeta. Si a vostè li interessa la pau al món, el desenvolupament del comerç, o que la humanitat s’aventuri a viatjar cap a les estrelles, l’eficiència energètica ens ajuda a pensar en gran per anar molt més enllà amb els recursos limitats de què disposem .

4. Perquè encara hi ha molt a fer

Esperem haver-lo convençut de la importància de l’eficiència energètica. Però ara ve el més impactant: malgrat l’enorme oportunitat que hi ha d’invertir en eficiència en tots els aspectes de l’economia, la major part d’aquestes millores potencials d’eficiència mai es duen a terme. Cadascú té les seves teories sobre per què l’eficiència energètica no s’està implantant tan ràpid com caldria, i hi ha molts articles que descriuen teories dels “Top 10” de la llista d’obstacles a l’eficiència. La majoria dels projectes d’eficiència energètica no s’implementen perquè les organitzacions que els gestionen no tenen els diners disponibles per posar-los en pràctica, i no tenen els mitjans per demanar prestats aquests diners de forma ràpida, fàcil i amb interessos raonables. Aquest problema s’agreuja en el cas de les organitzacions més petites, com les pimes, les comunitats de propietaris o les escoles. Una botiga de sabates podria voler renovar la seva caldera per 7.000 €, que es recuperarien pel seu propi estalvi en un parell d’anys, però això els significa tenir 7.000 € menys disponibles per a la cosa més important que ells fan: vendre sabates! Aquestes petites organitzacions o empreses no poden deixar de donar prioritat al seu negoci principal durant el termini de la recuperació de la inversió en eficiència energètica. L’empresa Joule Assets estima que el 67% dels projectes d’aquest tipus valorats en menys de 250.000 € no tenen manera d’accedir al finançament bancari.

5. Perquè es pot jugar un paper actiu en tot això

I malgrat tot això, la inversió en eficiència energètica ha anat augmentant, amb inversions en projectes cada vegada més eficients, en un 80% entre 2004 i 2010. Hi ha hagut algunes novetats realment interessants, com la posada en marxa dels fons European Energy Efficiency Fund (EEEF), Sustainable Capital LLP o SUSI Energy Efficiency, que han rebut entre 100 i 300 milions d’euros d’inversors privats. A Espanya, el fons SUMA Energy Efficiency Fund I ha estat seleccionat com a col·laborador per l’ICO. Tot això prova que els inversors professionals ja estan començant a veure la bondat de les inversions en eficiència energètica. Però malgrat tot, el gruix de les oportunitats d’inversió en eficiència energètica encara no s’aprofita i els models de finançament actuals, altament bancaritzats, no seran capaços de resoldre aquest problema. Hi ha una gran oportunitat d’obtenir bons rendiments, de protegir el planeta i de posar més diners en les mans de les empreses i de les comunitats locals perquè els dediquin als seus fins principals.

I ara ja és possible!

Per fi ja hi ha una via per aconseguir que es financiïn col·lectivament els projectes d’eficiència energètica: el crowdlending. A la plataforma ECrowdinvest.cat els inversors particulars poden invertir, des de només 50 €, en préstecs a projectes rendibles i amb impacte positiu com l’eficiència energètica.

Des d’ECrowd! treballem constantment per oferir bons projectes d’eficiència energètica en els que vostè pugui invertir. Registri’s ara a la nostra web perquè pugui rebre la informació dels nous projectes que anirem publicant.

 

L’equip d’ECrowd!

ECrowdinvest.cat

Tags:

Comments are closed.