Nova porta oberta per al finançament col·lectiu de l’energia solar

Autoconsum - Fiesta de Viladamat

Viladamat: Municipi de la comarca de l’Alt Empordà. És un petit i tranquil poble de 440 habitants, que rarament atreu l’interès del món exterior.

Però això està a punt de canviar, ja que el municipi està duent a terme un projecte històric d’autoconsum fotovoltaic, que suposa el primer pas del que podríem anomenar una “nova era per al finançament participatiu de les energies renovables”.

El primer Ajuntament que ha vist la llum

Robert Sabater, alcalde de Viladamat - autoconsumo

Robert Sabater, alcalde de Viladamat.

Robert Sabater, l’alcalde de Viladamat, havia estat buscant la manera de fomentar les energies renovables, sempre mitjançant la participació dels seus veïns, perquè fossin implantades en els edificis municipals. A finals del 2016 finalment va decidir passar a l’acció i es va posar en contacte amb la cooperativa d’enginyers SUNO perquè estudiessin les possibilitats d’implantació d’energies netes a Viladamat.

Ràpidament, SUNO va identificar una clara oportunitat per instal·lar energia solar d’autoconsum a la teulada del propi edifici de l’Ajuntament. Concretament, la proposta de SUNO consistia en la instal·lació de 12 mòduls fotovoltaics solars que aportessin 3,4 Kw de potència, una quantitat suficient per a l’autoconsum de l’edifici però sense abocar energia a la xarxa.

La proposta era molt atractiva: l’Ajuntament podria estalviar-se fins a 1.000 € a l’any en la factura de la llum i alhora reduir les seves emissions de CO2 en 2,5 tones anualment. I, el més important de tot, era la millor manera de fomentar el desenvolupament de les energies renovables mitjançant participació popular i alhora obrir un nou camí per als altres ajuntaments.

Reunir capital local

La instal·lació d’autoconsum proposada tenia un pressupost proper als 15.000 €, dels quals 6.000 € ja serien sufragats per una subvenció de la Diputació de Girona. Es requeria doncs, una fórmula legal per vehicular el finançament dels gairebé 9.000 € restants mitjançant un préstec col·lectiu dels veïns que voluntàriament volguessin participar.

Des SUNO, que coneixien ECrowd! com a plataforma especialitzada en el finançament col·lectiu de projectes amb impacte positiu, van propiciar una reunió de les tres parts al propi Ajuntament, que es va saldar amb una gran sintonia i una enorme il·lusió davant la possibilitat d’obrir una via inèdita en el finançament d’aquest tipus de projectes municipals.

Per primera vegada al nostre país, un ajuntament anava a utilitzar una plataforma de crowdlending per finançar-se amb els seus propis veïns. I va funcionar!. Després de treballar junts per trobar l’encaix legal necessari, Viladamat i ECrowd! van signar un acord històric que obre el camí per a futures iniciatives similars en molts altres ajuntaments.

Crowdlending de kilòmetre zero!

La comunitat d’inversors de ECrowd! ja coneix bé els projectes d’autoconsum solar, sobretot havent ja finançat l’emblemàtica instal·lació de l’ecohotel “Mar de Fulles”, a Castelló.

A més, el projecte de Viladamat encaixava perfectament amb tots els requisits claus d’ECrowd!: un projecte tecnològicament sòlid que milloraria una instal·lació existent, un impacte positiu molt clar tant en termes de producció d’energia neta com en la reducció de les emissions de CO2, i un estalvi econòmic important i permanent per al prestatari.

Tant des del govern municipal de Viladamat com des ECrowd!, es va veure que era una fantàstica oportunitat per involucrar la població local en el tema de l’energia neta, que era l’objectiu inicial de l’Ajuntament. Així, es va acordar que durant els primers 10 dies, la inversió estaria reservada per als propis veïns de Viladamat. Si passat aquest termini, el projecte no hagués arribat al 100%, llavors s’obriria a tots els inversors registrats a ECrowd!

El model de “crowdlending” permet involucrar directament els habitants d’una població, possibilitant-los el prestar els seus diners per finançar el projecte local. Així va néixer la primera veritable campanya de crowdlending de quilòmetre zero a casa nostra: un projecte 100% finançat per persones del mateix municipi.

Finançament transparent, democràtic i inclusiu

A més de fer història en ser el primer municipi de l’estat en finançar un projecte d’autoconsum solar mitjançant un préstec col·lectiu i en fer la primera campanya de crowdlending quilòmetre zero, l’Ajuntament de Viladamat va voler també assegurar-se que el procés seria el més transparent, inclusiu i democràtic possible.

Així, per garantir la màxima participació dels habitants de Viladamat, l’Ajuntament va posar en marxa tres iniciatives importants.

Presentacion del autoconsumo en Viladamat

Robert Sabater i Jordi Solé Muntada, Director d’Operacions d’ECrowd! presentant el crowdlending als veïns de Viladamat

En primer lloc, l’Ajuntament i ECrowd! van realitzar una sessió informativa oberta a tota la població per explicar el projecte i tots els detalls del finançament col·lectiu de “km 0”. L’equip d’ECrowd!, amb Jordi Solé Muntada al capdavant, es va desplaçar a Viladamat per explicar als veïns el model del crowdlending sostenible ECrowd! i aclarir tots els dubtes que hi pogués haver.

En segon lloc, i durant el primer dia que es podia invertir, l’Ajuntament va organitzar una sessió d’inversió participativa amb el Director de Zona de Girona de ECrowd!, Ernest Garcia Gasull, que va estar disponible durant diverses hores per ajudar a qui volgués invertir en el projecte i tingués algun dubte. Això va propiciar que fins i tot persones sense accés a internet poguessin també invertir en el projecte.

I en tercer lloc, es va limitar l’import màxim per inversor. A part de la quantitat mínima habitual de 50 € per a les inversions a ECrowd!, que fa que invertir sigui molt accessible, es va introduir en aquest cas un límit màxim de 500 € per inversor perquè l’import a recaptar estigués el més repartit possible. I encara que això implicava córrer el risc de no recollir la quantitat necessària per al projecte, hi havia el convenciment -després de l’èxit de la sessió informativa- que els veïns de Viladamat donarien suport al projecte i l’aconseguirien subscriure totalment.

Una victòria per a Viladamat, els seus veïns i l’autoconsum solar

El projecte es va obrir per a la inversió el dilluns 6 de març a la web d’ECrowd! amb l’estrena de 2 noves icones que es mostraven a la pàgina del projecte:

inversión de kilómetro cero

Inversió de quilòmetre zero

Límite de inversión

Límit d’inversió

La icona “km 0” simbolitza la introducció del concepte d’inversió de quilòmetre zero, on tota o part de la inversió en un projecte està reservada inicialment a la població local.

La icona “Límit d’inversió”, vol dir que hi ha un límit màxim per a la quantitat que qualsevol persona pot invertir en el projecte, i el que pretén és incentivar la participació del major nombre de persones en el projecte.

El divendres 10 de març, la quantitat requerida de 8.800 € ja havia estat subscrita, gràcies a 23 veïns de Viladamat que havien prestat entre 100 € i 500 € cadascun. D’aquesta inversió, en rebran mensualment quotes al 3,50% anual durant un termini de 3 anys. I el més important, són conscients de que estan contribuint a la transició energètica cap a un model energètic de baixes emissions de carboni des del seu mateix poble.

A SUNO ja s’han posat mans a l’obra, i molt aviat aquesta instal·lació d’autoconsum per a l’Ajuntament de Viladamat serà una realitat.

Viladamat ha aconseguit molt més que la instal·lació de panells solars a la teulada de l’Ajuntament. Ara pot enorgullir-se de ser el primer municipi del nostre país en finançar al 100% una inversió en energies renovables a través del crowdlending de quilòmetre zero, i tot això de forma transparent, inclusiva i democràtica.

Certament Viladamat és un poble petit, però acaba d’inscriure el seu nom amb lletres molt grans a les fites de la transició cap a l’energia neta i col·laborativa.

Comments are closed.